Grenzen

01-03-2017

Grenzen… je kunt er van alles mee. Ze kunnen overschreden worden, ze kunnen verkend of duidelijk aangegeven worden, je kunt ze bereiken, verleggen of ze overgaan.

Je eigen grenzen overschrijden doe je niet snel, maar wanneer je grens overschreden wordt door een ander, dan kan dat heftige reacties oproepen. Of dat een bewuste actie van de ander is of niet, maakt niet uit. Jij ervaart ineens heel duidelijk waar de grens ligt van je comfortzone. Soms is deze actie niet zo heftig en doet het niet veel met je, maar soms maakt het dat je even stil staat en je ineens realiseert dat het tijd wordt voor een volgende stap. Een stap die maakt dat je verder kunt groeien, dat je dingen loslaat, waardoor grenzen gaan vervagen en je comfortzone groter wordt.

Grenzen kun je ook verkennen. Tot hoe ver wil je gaan? Als je groeiend bent, dan merk je al snel dat je meer wil, verder wil komen. Maar waar stel je voor jezelf de grens? Wat kun je nog behappen en wat past beter bij een doel op de langere termijn?
Bij het verkennen van je grenzen, moet je soms ook duidelijk je grenzen aangeven. Een grens trekken in contacten of activiteiten, om de balans te bewaren en het allemaal vol te kunnen houden of gewoon even goed voor jezelf te kunnen zorgen.

Wanneer je de grens bereikt, dan weet je dat je even een pas op de plaats moet maken. Soms heb je alleen niet in de gaten dat die grens voor je neus ligt. Dan ga je mee in het enthousiasme van een ander en ben je maar zo bezig met zaken die toch niet zo goed voelen. Doe je dan een stapje terug, of ga je nog verder over je grenzen heen? Want dan heb je ook te maken met die ander en zijn enthousiasme waar je al in mee bent gegaan. Diegene heeft blijkbaar andere grenzen, die elders liggen dan die van jou. Welke grens hanteer je dan?

Maar grenzen kun je ook verleggen. Dat is natuurlijk best spannend. Als je bijvoorbeeld je grens verlegt door van de publiciteit van de lokale krant over te gaan naar de publiciteit van de Nederlandse televisie. Of je verlegt de grenzen van je doelgroep, door in te spelen op het gebrek aan activiteiten voor kinderen met een verstandelijke beperking. Superleuk om daar wat voor op touw te zetten, maar ook spannend hoe het uit gaat pakken!

Grenzen… het zijn interessante dingen. Moeilijk te grijpen, omdat ze vaak niet heel zichtbaar zijn, maar je voelt ze des te beter. Soms is het goed om een grens over te gaan. Aan de ene kant om dingen achter je te kunnen laten, maar vooral om nieuwe dingen te gaan ontdekken. Want wat valt er te beleven aan de andere kant van de grens?
Volgende week gaan we in elk geval een nieuwe grens over; de grens van Ermelo naar Harderwijk. We gaan verkennen wat we daar gaan bereiken, maar we gaan daar sowieso de sportmogelijkheden verleggen en we gaan over op een nieuwe lesgroep.

Grenzen… we hebben er de laatste tijd op verschillende manieren mee te maken gehad. Niet altijd makkelijk, maar we weten wel dat wanneer je blijft geloven en vooruit blijft kijken, de mogelijkheden grenzeloos zijn.

1 thought on “Grenzen”

Comments are closed.