Uniek

26-10-2016

Als startende ondernemer krijg je vaak de opmerking dat je naar je klanten duidelijk moet maken wat jou nou zo interessant maakt. Je moet er voor zorgen dat je je verkooppraatje in een paar tellen helder kunt verwoorden, dat je website er gelikt uitziet, dat je zo veel mogelijk middelen aan moet grijpen om jezelf te laten zien. Want waarom zou iemand jouw diensten afnemen als er ook zo veel anderen zijn met een vergelijkbaar “product”? Waarom zou een klant bijvoorbeeld kiezen voor Drumble Dance als diegene ook een andere (dans)sport kan beoefenen en wat gewoon bekend is in elke sportschool of gemeente? Het is dan veel makkelijker om daar aan te sluiten, aangezien zij iets bekends bieden wat ook aan de vraag voldoet.

Een tijdje geleden waren we bij een bijeenkomst voor (startende) ondernemers en ook daar kwam naar voren dat je in moet zetten op datgeen wat jou zo uniek maakt. Dit werd uitgelegd aan de hand van een voorbeeld met koeien, waarbij de koe symbool staat voor het product wat je te bieden hebt en het gras staat symbool voor de klanten. Als iedereen eenzelfde product verkoopt, zal iedereen aankloppen bij dezelfde doelgroep klanten. Zo lopen alle koeien op hetzelfde stukje weiland te grazen naar dezelfde grassprietjes. Als je er voor zorgt dat jouw koe uniek is, dan komt die automatisch terecht op een eigen stukje land, omdat de koe zijn aandacht richt op andere grassprietjes. Dat geeft jouw koe alle bewegingsvrijheid en voldoende voedingsmiddelen om te groeien, maar het gevaar ligt op de loer dat het beste beest niet omarmd wordt en vereenzaamt, want wat de boer niet kent…

Uniek zijn is dus belangrijk, want daarmee ben je interessant en maak je je klanten nieuwsgierig. Maar daar schuilt ook een klein gevaar, want betekent dat ook niet dat je dan al snel buiten de groep valt omdat je een vreemde eend in de bijt bent? En loop je geen groot risico met je unieke idee? Slaat jouw product wel aan?
Als unieke koe moet je er dus voor zorgen dat je buiten de groep valt, maar wel in beeld bent en blijft. Hoe doe je dat? Gelukkig biedt internet ons veel informatie en tips, waar we veel inspiratie uit kunnen halen. Of moeten we juist niet met de neus in de computer en de boeken, omdat we dan weer niet zichtbaar zijn? Ingewikkelde materie…

In het dagelijks leven is uniek zijn ook best wel een dingetje. Uniek betekent “enig in zijn soort” en dat willen we allemaal zijn. Zo laten we zien dat we interessant zijn. Facebook staat er vol mee. Je moet wel een beetje je best doen om uniek te zijn, anders tel je niet mee. Maar dan moet je ook weer niet TE uniek zijn, want dan wordt je misschien als vreemd bestempeld…
Als we kijken naar onze mooie “unieke” doelgroepen, dan kunnen we daar nog een hoop van leren. Neem nou de autistische jongen die djembéles krijgt. Niet omdat hij er interessanter door wil zijn voor de buitenwereld, maar gewoon omdat de lessen en het maken van muziek zo’n fijne plek in zijn “binnenwereld” geven. Of de dementerende vrouw die mee kan doen met Drumble Dance. Misschien niet “zoals het hoort”, omdat zij lichamelijk niet meer zo goed kan en aan de stoel gebonden is, maar wel “zoals het kan”; zittend en bij voorbaat al met heel veel enthousiasme als ze de “ballenman” weer binnen ziet komen. En dan het meisje met een licht verstandelijke beperking die vol enthousiasme, zonder enige schaamte, mee deed aan een workshop – midden in het dorp. Het maakte haar niet uit dat iedereen keek, terwijl een optreden voor sommige vaste leerlingen toch best spannend was. Wat is het geheim van deze mensen, dat ze zo makkelijk hun uniek-zijn laten zien, zonder allerlei marketingpraat? Misschien wel dat ze gewoon lekker zichzelf zijn en doen wat ze leuk vinden. Best eenvoudig eigenlijk als je het zo bekijkt!

Uniek zijn… Is het wel terecht dat daar zo veel gewicht aan gehangen wordt? Zijn we allemaal niet uniek in wie we zijn? En maakt dat de wereld nou net niet wat mooier?

Wat betekent dit nu voor Drumble Dance? Wat maakt ons nou uniek? Misschien wel dat we lekker gewoon zijn. En dat we lol hebben als we met onze manden en ballen over straat lopen en verbaasde gezichten achter ons laten en de meest grappige opmerkingen achter onze rug nog even meepakken. Laat ons dat maar gewoon lekker doen! Zijn we bang om eenzaam in de wei achter te blijven? Nee… eigenlijk niet! In een recent krantenartikel staat het mooi verwoord; we zijn in de afgelopen tijd al een heleboel leuke grassprietjes tegen gekomen die ons omarmd hebben, ondertussen de sportvreugde vergrotend. We breiden onze weide gewoon lekker verder uit, want er zijn nog een hoop grassprietjes om te ontmoeten! Graas jij lekker met ons mee?

blog2

1 thought on “Uniek”

  1. Arjon je hebt helemaal gelijk, jij bent altijd al uniek geweest, je kunt mensen blij maken, en daar wordt je zelf ook blij van , veel plezier met drumbledance en succes !!!!!
    liefs je moeder.xxxxx

Comments are closed.